Djelatnici Doma zdravlja Ljubuški, u suradnji s Udrugom dijabetičara u ŽZH, su sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava svake godine 14. studenog.

Tim povodom je u prodajnom centru Namex u Ljubuškom našim sugrađanima mjerena glukoza iz kapilarne krvi i krvni tlak.                                     

Od 73 osobe koje su pristupile mjerenju glukoze iz kapilarne krvi dobiveni su sljedeći podaci:

- kod 6 osoba, koje nisu dijabetičari, su izmjerene vrijednosti glukoze natašte više od 6.0 mmol/L,

- kod jednog bolesnika, koji je na peroralnoj terapiji (koristi tablete za dijabetes) vrijednost GUK-a je bila 17.6 mmol/L,                                                                                                       

- kod 8 bolesnika, koji nisu od ranije dijabetičari, su vrijednosti GUK-a nakon jela su bile između 7.8 – 11.1 mmol/L, što se može smatrati preddijabetesom i te osobe imaju veliki rizik obolijevanja od šećerne bolesti.                                                                                                               

                                                    

Radi se o zabrinjavajućim podacima te pozivamo sve naše sugrađane da se raspitaju o redovitim mjerama prevencije šećerne bolesti, od čijih mnogoborjnih komplikacija svake godine obolijeva i umire veliki broj ljudi.                                                               

O mjerama prevencije šećerne bolesti se možete posavjetovati s vašim obiteljskim liječnikom ili specijalistom interne medicine u Domu zdravlja Ljubuški, a one se prvenstveno baziraju na:

- redovitoj fizičkoj aktivnosti (minimalno 30 minuta intenzivnog fizičkog rada svaki dan) i

- mijenjanju prehrambenih navika (jesti više hrane koja je bogata vlaknima, a koja sadrži malo kalorija i masnoća. To su, prije svega, povrće, voće, mliječni proizvodi, nemasne vrste mesa, riba i žitarice od cijelog zrna. Treba izbjegavati kruh, tjestenine, slatkiše, ali i poroke poput alkohola i pušenja).