Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Ljubuški (SHMP), poseban je vid zdravstvene zaštite, čije je glavno obilježje izvanbolničko djelovanje s ciljem pružanja neophodne i neodgodive medicinske pomoći, čijim bi se nepoduzimanjem teže narušilo zdravlje ili izazvalo trajno oštećenje zdravlja i ugrozio život bolesnika.

Služba je organizirana tako da 24 sata dnevno pruža hitnu medicinsku pomoć, kroz cijelu godinu. Rad je organiziran u smjenama.

Na odjelu su zaposlena 4 liječnika te 8 medicinskih tehničara/sestara. U jednoj smjeni radi 1 tim kojeg čine: 1 liječnik, 2 medicinska tehničara i 1 vozač. Također, imamo pripravne timove koji dolaze u slučaju većeg broja intervencija.

Hitnu medicinsku službu za naglo oboljele ili ozlijeđene osobe možete zatražiti pozivom na telefonski broj 124, od 0 do 24 sata, preko fiksne i pokretne telekomunikacijske mreže.

U slučajevima kada zatražite hitnu medicinsku pomoć pozivom, medicinsko osoblje će odrediti stupanj hitnosti te u slučaju potrebe poslati tim na intervenciju ili Vam dati savjet. Tim hitne medicinske pomoći koji dođe na vašu adresu će vas pregledati, izvršiti dijagnostičke i terapijske postupke. U slučaju potrebe, tim hitne medicinske pomoći će vas prevesti ili organizirati prijevoz u zdravstvenu ustanovu sekundarne zdravstvene zaštite, a najčešće je to Sveučilišna klinička bolnica Mostar. Prijem povrijeđene odnosno naglo oboljele osobe vrši se i u prostorijama Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Ljubuški.

Niti jedna osoba koja opravdano zatraži hitnu medicinsku pomoć neće biti odbijena!

Po dolasku u SHMP vaše će se stanje procijeniti prema težini i ozbiljnosti, o čemu će ovisiti vrijeme kada će vam pomoć biti pružena. Prehlade, kašalj, bolna leđa, upale grla, manje opekotine ili ogrebotine, lokalne reakcije na ubode komaraca, zubobolja, artritis i sl. ne zahtijevaju odlazak u SHMP. Ovisno o potrebi hitnog medicinskog zbrinjavanja vašeg zdravstvenog stanja, možda budete trebali čekati duže vrijeme ili se javiti svom izabranom obiteljskom liječniku (nakon savjetovanja s liječnikom u SHMP-a). Redovite kućne posjete nepokretnih bolesnika ne obavljaju djelatnici SHMP, one su u djelokrugu rada vašeg obiteljskog liječnika.

Pozivanjem HMP-i za stanja koja nisu hitna nepotrebno i nepoželjno opterećuje sustav hitne službe koji nije neograničenih resursa. Korištenje HMP za ne-hitna medicinska stanja povećava čekanje na hitnu medicinsku pomoć.
Razmislite: Svatko od nas može biti hitan slučaj, koji čeka intervenciju duže nego je potrebno, upravo zbog zbrinjavanja ne-hitnih stanja.

Voditelj službe: Bernardica Ilić, dr.med.
Radno vrijeme: 0-24h.
Broj telefona: 124.